• K inspiraci
    K inspiraci
  • Články » „Články“

    Všechno, co vám o mléku matka neřekla a otec nevěděl

    Kolem mléka se objevuje spousta polopravd a mýtů – pokusme se je společně rozplést.

    To, co se prodává pod názvem mléko, je záhadná bílá tekutina, mající se skutečným mlékem společnou pouze barvu a název. Všechny ty poučky tvrdící o mléku, jak tuze je zdravé, se týkají čerstvě nadojeného mléka od krávy. V žádném případě se nemohou týkat oné tekutiny, kterou si kupujete v obchodě. Homogenizací dle norem EU, tj. ohřevem mléka na 123°C po dobu 2 sekund se totiž okamžitě zničí i veškeré enzymy, jež mléko obsahuje.

    Pokud se chcete k mléku alespoň přiblížit, kupujte si 12% smetanu, kterou si rozředíte vodou nebo zakysané výrobky s krátkou dobou trvanlivosti.

    Mléko nezahleňuje, ono zahušťuje již stávající hlen. Takže máme–li vodovou rýmu a popíjíme kakao, ke kterému přikusujeme sýr, žadoníme o rýmu s tuhým, zeleným sekretem. A to proto, že přebytek mléčné bílkoviny a cukru pozmění naše vnitřní prostředí tím způsobem, že bakterie způsobující záněty mohou utěšeně vzkvétat. A pozor: hlen se vyskytuje i jinde v těle (výtoky, hlen ve stolici apod.).

    Mlékem (tedy tou tekutinou, která se pod tímto názvem prodává) v žádném případě nedoplníte kýžené hodnoty vápníku – není tam. Vápník je ve skutečném mléce – nejlépe v oné výše zmíněné rozředěné smetaně, zakysaných výrobcích bez prodloužené doby trvanlivosti a tvrdém sýru.

    Zakysané mléčné výrobky jsou o něco stravitelnější, toliko v tom případě, že probiotické kultury jsou ještě živé i v době konzumace. Kupujte si jogurty s krátkou dobou spotřeby. Ovšem nikdy si nekupujte tavené sýry, bývají to třaskavé směsi plísní a dochucovadel.

    Je pravda, že naše těla mají problém se štěpením laktózy. Zátěž na naše trávení se ještě zvýší, přidáme–li k mléčnému výrobku škroby (chléb se sýrem, jogurt s ovocem). Optimální je jíst sýr samotný, nejvýše se zeleninou a jogurt bílý. A dělat hodinovou přestávku mezi jídly obsahujícími mléko a ostatními.

    Řekněme si to otevřeně: prostě a jednoduše nám mléko či mléčné výrobky jednak chutnají, jednak jsme neustále masírováni reklamami, ve kterých se mléčné výrobky tváří jako optimální strava pro děti, muže, ženy a seniory. Zařaďte si krabicové mléko na stupnici zdravých jídel někam mezi uzeniny a bonbóny, a když na vás přijde mlsná, dejte si! Ovšem s vědomím, že mírně hřešíte, nikoli s vědomím, že děláte něco úžasného pro své zdraví.

    Pokud nemusíte v zájmu zachování života držet přísnou dietu, pak počítám, že se chováte jako já. Nemusím mít klobásy, ale minimálně jednou do roka si jí u stánku koupím, neboť tak úchvatně voní. A zrovna tak si občas koupím sýr nebo jogurt s táákhle velkými kousky ovoce. Anebo – hřích z nejúchvatnějších – zmrzlinový pohár! Prostě všeho s mírou, i mléka.

    Autor: Barbara DLOUHÁ, VITAE Energy

    Komentáře

    příspěvků 1

    1. Mike, 24.03.2015 17:59 úterý

      Zdravím! Homogenizace je asi něco jiného než "ohřev mléka na 123°C"! Je to myslím,pomocí vysoké frekvence změna tukových částic tak, že jsou v nepatrných kapénkách a přestanou se srážet a schromažďovat a tedy hromadit nohoře v krabici jako vrstva tuku, která kdysi byla běžná u hrdla lahve. Kdo nechce svařené mléku (UHT=ohřev mléka na 123°C po dobu 2 sekund) nechť si koupí mléko čerstvé, které je zcela běžně k dostání. Není třeba dělat problém tam kde není! Slunce v duši! Mike

        Odpovědět

    Přidat nový příspěvek

    :
    :
    :
    čtrnáct mínus deset =   Napište výsledek, jednu číslici.
      Toto pole prosím nechte prázdné, jinak se zpráva neodešle.

    Vyhledávání

    Rychlý kontakt

    e-mail
  • Úvodní stránka
  • Obchodní podmínky
  • Diskusní příspěvky
  • Články
    • Nejčastější dotazy
    • Kontakty
    • Uživatel

      nepřihlášen
       přihlásit / vytvořit účet
      ČNB 22.02.2018
      1 EUR euro = 25,315 CZK