• K inspiraci
    K inspiraci
  • Články » „Články“

    Nezatěžujte své tělo zbytečně a mléko nechte kravám!

    Ano, člověk je savec a mléko je pro něj tudíž naprostou přirozenou a zdaleka nejvhodnější stravou. Ale to platí pouze pro kojence a mléko mateřské. Žádný jiný savec na světě dobrovolně v konzumaci mléka po dosažení dospělosti nepokračuje! Je tedy pravděpodobné, že to ani pro člověka není příliš vhodná strava.

    Vzhledem k tomu, že obecně jsou sýry, jogurty a mléčné produkty považovány za jednoznačně zdraví prospěšné, považuji za nutné vyjádřit se k tomuto tématu a přidat pár argumentů na druhou misku vah. Složky mléka se navíc vyskytují téměř ve všech výrobcích, dokonce i tam, kde byste je opravdu nehledali – salámy, paštiky, suchary, léky i pečivo. Je však potřeba zdůraznit, že celá následující kritika patří trvanlivému, pasterizovanému mléku a všem termizovaným a chemicky ošetřovaným mléčným výrobkům, které urazily na transportních pásech mnohem více kilometrů než co jich všechny dojné krávy za celý svůj život ušly. Čerstvé, právě nadojené mléko a čerstvé sýry, ovčí a kozí mléčné výrobky z biofarem patří do jiné, přátelské kategorie potravin.

    NESNÁŠENLIVOST A ALERGIE

    Mléko a mléčné výrobky jsou pro člověka s přibývajícím věkem čím dál tím méně stravitelné, dochází k tzv. intoleranci laktózy, jelikož v těle schází laktáza – enzym štěpící mléčný cukr laktózu. Tato metabolická porucha se projevuje bolestmi břicha, úporným průjmem, plynatostí a zvracením. Také alergií na mléčné bílkoviny obsažené především v kravském mléku každým rokem přibývá. Tato potravinová alergie se týká především malých dětí, které jsou ke vzniku mléčné alergie náchylnější než dospělí a u kterých po konzumaci mléka dojde k typickým alergickým projevům – zvýšené množství protilátek v krvi, červené vyrážky, atopické ekzémy a zažívací problémy. U takových dětí je pak jedinou alternativou přísná bezmléčná dieta.

    ZATÍŽENÍ SLEZINY

    Mléčné výrobky tělo ochlazují, zatěžují přemírou vlhkosti a zahušťováním všech sekretů v těle. Při soustavné konzumaci mléka a mléčných výrobků dochází postupně k zatížení sleziny a jelikož slezina je orgánem středu (Země), má mléko výrazně negativní vliv na naši vnitřní stabilitu.

    Při zatížení sleziny pociťujeme starosti, obavy, pocity těžkosti na duši i na těle, které mohou přerůst až v únavový syndrom, případně až depresi. U dětí může být tento stav špatně interpretován jako lenost. I když s leností svých dětí se asi vyrovnáte mnohem lépe než s vědomím, že trpí ztrátou emocí, duševní otupělostí a sklíčeností. Zdravá slezina má podporovat racionální myšlení. Z toho důvodu se zdá poněkud kontraproduktivní podávat mléko přímo ve školách. Mléko podporuje zahleňování a zadržování vody v tkáních, může vést ke vzniku alergií, chronické rýmě, onemocnění dutin a průdušek.

    U dětí může podporovat náchylnost k nemocem z nachlazení. U dospělých může být častá konzumace mléčných výrobků důvodem zadržování vody v těle, oteklých rukou, nadýmání, nevolnosti a průjmu a v neposlední řadě nadváhy a celulitidy. Častým projevem oslabené sleziny je vzdychání.

    Pokud máte pocity tíhy, otékají vám končetiny, celkově se cítíte sklesle, jste často nachlazení, trpíte nadýmáním a občasnými průjmy, je to už dost důvodů, proč byste měli své slezině odlehčit a větší část mléčných výrobků ze své stravy nahradit obilovinami.

    Rozhodně byste měli snídat a nenechat slezinu, která je aktivní právě dopoledne, hladovět až do oběda. Kdo nesnídá, vystavuje se velkému riziku únavy a má pak tendenci dohánět to pomocí cukru a kávy.

    S mléčnými výrobky máme problém určitě všichni. Někdo nám patrně kdysi dávno uložil do podvědomí, že mléko je zdravé a nutné pro správný růst. Na tomto mylném pocitu staví všechny bezelstně se tvářící televizní reklamy, které nás přesvědčují, že pro děti snad neexistuje nic zdravějšího než tyčinka "plná mléka". Nenuťte svým dětem mléko ani mléčné výrobky, nemyslete si, že se bez nich neobejdou, nezvykejte je na ně, jinak u nich zvýšíte riziko alergie, nadváhy a náchylnosti k nachlazení. Pokud je samy vyžadují, seznamte je s kozími a ovčími mléčnými výrobky a nabídněte jim vhodnou alternativu například v podobě teplých vařených obilných kaší (ideální jsou jáhly nebo proso, ale také neloupaná rýže, kukuřice, ječmen nebo oves), a to především právě k snídani.

    Pokud nad nimi nebudete ohrnovat nos vy a uděláte z přípravy ranní rituál, vaše děti k nim budou mít dobrý vztah, budou mít lepší školní výsledky a hlavně budou mnohem lépe schopné žít svůj vlastní život. A mléko nechte kravám.

    Autor: Mgr. Tereza VIKTOROVÁ, VITAE Energy

    Komentáře

    příspěvků 10

      • Ondra, 27.01.2015 21:24 úterý

        dobrá mléko může způsobit nějaké alergické reakce u zlomku lidí. Ale ten nadpis... nechme mléko kravám... A proč potom ty krávy budeme chovat??? Jako protialergické mazlíčky :-) ...

          Odpovědět

        • krista, 12.07.2015 13:41 neděle

          Tak se budou chovat méně.....

            Odpovědět

      • Tibor, 26.08.2014 12:05 úterý

        Já s článkem můžu jen souhlasit a ten pan tzv Dietolog mě pěkně nahněval,asi to žádný dietolog nebude. Přiznejme si fakt že člověk je jediný savec na naší planetě který i v dospělosti konzumuje mléko a ještě k tomu né svoje ale krade ho (vysává ho) z jiného živočicha nedobrovolnou cestou je hodně divné při nejmenším zarážející.Ale hodně lidí je dnes k přírodě bezohledných a tento argument málo koho odradí ale to bylo jen pro zajímavost.Je spoustu jiných argumentů přoč mléko a výrobky z nich nekonzumovat.Musím se smát tomu tzv panu dietologovi který záporně a vulgárně okomentoval tento článek s rčením že mléčné produkty jsou nenahraditelným zdrojem bílkovin pro naše děti,to asi o potravinách a jídle samotném moc nevíš že ? Vemte si takové ovesné vločky mají více bílkovin na 100g než vědší polovina mléčných výrobku v našich regálech (sýry mají samo. víc)a co další obiloviny jako kukuřičná kaše polenta,jáhly atd... a už ani nemluvím o ořeších,ty jsou jsou ještě víc výživnější než sýry a ne jen co se týká bílkovin,no at chceme nebo ne tak výživa se netočí jen kolem bílkovin a pokud nejsme ten typ člověka který snída chipsy a večeří tyčinku marz a dají si trochu zaležet co dají do té pusy tak se nemušíme bát že nám nebo naším dětem budou scházet bílkoviny.Tvrzení mnoha lidí že mléčné výrobky jsou nenahraditelným zdrojem vápniku jsou taky směšná,ve skutečnosti toho vápníku moc nemají a jestli jo tak ho tělo tak dobře neabsorbuje jako třeba z obilnin,vajec,ořechů nebo listové zeleniny což jsou pro člověka potraviny přirozené od dob kdy žil ještě v jeskyni.Krom toho vědšina mléčných výrobku jsou nadopovány všeliakou chemii jak všeci víme,chemii typu ruzných konzervantu které nám ničí ne jen ale hlavně trávící trakt ale taky chemii typu že aby kravičky produkovaly více mléka (boroci :-( ) tak se jim podávání látky podobné steroidům a nebo možná steroidy samotné které se taky dostanou do konečného výrobku.Kravské mléko je tvořeno pro mladé selata tak jim ho nekradme a chovejme se k přírodě aspon trochu slušně a nekazme si ještě k tomu zdraví. Zahlenůje nás,prodlužuje délku nemocí,podporuje kvašení a infekce v těle... A panu tzv dietologovi bych chtěl ješte nakonec vzkázat at se neoslovuje nečím co není protože o výživě ví prdlajs a ještě k tomu se neumí chovat :-*

          Odpovědět

        • Dietolog, 09.07.2015 12:52 čtvrtek

          Admin - Příspěvek byl smazán, protože obsahoval urážky, adresované diskutujícímu."

            Odpovědět

      • Dietolog, 07.07.2014 22:32 pondělí

        "Někdo nám patrně kdysi dávno uložil do podvědomí, že mléko je zdravé a nutné pro správný růst. Na tomto mylném pocitu staví všechny bezelstně se tvářící televizní reklamy, které nás přesvědčují, že pro děti snad neexistuje nic zdravějšího než tyčinka "plná mléka". Nenuťte svým dětem mléko ani mléčné výrobky, nemyslete si, že se bez nich neobejdou, nezvykejte je na ně, jinak u nich zvýšíte riziko alergie, nadváhy a náchylnosti k nachlazení. Pokud je samy vyžadují, seznamte je s kozími a ovčími mléčnými výrobky a nabídněte jim vhodnou alternativu například v podobě teplých vařených obilných kaší (ideální jsou jáhly nebo proso, ale také neloupaná rýže, kukuřice, ječmen nebo oves), a to především právě k snídani." Tímto odstavcem jste zcela spolehlivě dosáhla úrovně, která mi dovoluje označit vás za tzv. biomagora 1. třídy. A to navíc ještě korunovaného. Odnímat dětem zdroj proteinů, kterému není v přírodě rovno, a naopak doporučovat potraviny, které jsou symbolem podvýživy v rozvojových zemích Třetího světa - to volá po rychlém zásahu dr. Chocholouška.

          Odpovědět

        • Admin, 08.07.2014 09:00 úterý

          Víte, každý má právo na svobodný názor a může jej vyjádřit, tedy i vy. Ovšem proč někoho za jeho názor hned titulovat "korunovaným biomagorem 1. třídy" a volat po "rychlém zásahu dr. Chocholouška"? Stačilo by přece napsat, že s textem nesouhlasíte, případně proč, doplnit nějaké argumenty..tečka. Je každého věc, zda informaci z uvedeného článku přijme nebo ne. Skutečnost, že se mi něco nelíbí ještě neznamená, že je to špatně. Jak si můžete být tak jistý, že zrovna vaše zdůvodnění, je bezchybné? Nikdo z nás nemá patent na rozum. To, co je dneska "in" se za čas může ukázat jako nesmysl a obráceně (a také se tak děje - např. poslední vyjádření vědců, že za cholesterol nemohou tuky, jak se celá léta prezentovalo). Rodiče jsou za své děti odpovědní a znají je nejlépe. Najdou-li tento článek, mohou se na základě vlastního uvážení rozhodnout, zda by jejich dítěti opravdu neprospělo nahrazení části mléka ve stravě něčím jiným. Je to o individualitě. Je to o používání "zdravého selského rozumu", poslouchání řeči vlastního těla a přijímání všeho, co nám může prospívat. Nemusíme dělat něco, co se nám nelíbí. A nemusíme chápat myšlení ostatních, stačí, když pochopíme, že mají na svoje myšlení právo.

            Odpovědět

          • Dietolog, 09.07.2015 12:58 čtvrtek

            Milý Admine, to není věc názoru, ale holých faktů. Pakliže tato fakta neznáte (což je pro všechny biomagory typické), nezbývá než na ochranu bezbranných dětí vycpávaných směsí zrní a trávy energicky vystoupit. Já osobně nepřipustím, aby na prahu 21. století nějaký blázen v ČR propagoval stravu z rozvojových zemí a zdroje nejcennějších živin označoval divže ne za jedy!

              Odpovědět

            • Admin, 09.07.2015 14:56 čtvrtek

              Milý Dietologu, diskuze s vámi je ztrátou času, je vidět, že toho zase tak moc nevíte. Zdaleka nejde jen o ČR, kde k tomu poznatku o mléku došli. Také by mě zajímalo, jak "osobně nepřipustíte", aby někdo něco propagoval. Tím, že se prezentujete v diskuzích? Nechcete si místo toho raději někam umístit vlastní článek plný "holých faktů" o své pravdě? Tu možnost přece máte, ne? Osobně si myslím, že máte jeden velký problém - berete si vše osobně. Zkuste Jaroslava Duška - Čtyři dohody. Moc by vám to prospělo.

                Odpovědět

      • Hana, 09.12.2007 14:52 neděle

        S obsahem článku souhlasím. Před 3 roky jsem po návštěvě léčitelky a jejím doporučení, vyřadila mléko a sýry a jogurty z jídelníčku. Od té doby se zmírnily moje problémy s častým vykašláváním a také se upravila funkce střev. Když už si chci koupit něco mléčného, tak je to tučné kefírové nebo acidofilní mléko.

          Odpovědět

      • Anonym, 09.12.2007 11:32 neděle

        četla jsem si váš článek o mléku a nějak jsem z toho na rozpacích protože vím že mléko je základem jak jste se zmínila pro dobrý růst a pevné kosti a hlavně pro děti tak teď nevím co si mám o tom všem myslet,ale budu uvažovat o jiné alternativě ve výživě mých dětí

          Odpovědět

    Přidat nový příspěvek

    :
    :
    :
    čtrnáct mínus deset =   Napište výsledek, jednu číslici.
      Toto pole prosím nechte prázdné, jinak se zpráva neodešle.

    Vyhledávání

    Rychlý kontakt

    e-mail
  • Úvodní stránka
  • Obchodní podmínky
  • Diskusní příspěvky
  • Články
    • Nejčastější dotazy
    • Kontakty
    • Uživatel

      nepřihlášen
       přihlásit / vytvořit účet
      ČNB 22.02.2018
      1 EUR euro = 25,315 CZK